Piškotki


TO SPLETNO MESTO UPORABLJA PIŠKOTKE

ZAKAJ SO PIŠKOTKI POMEMBNI?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Najpogostejše funkcije e-poslovanja ne bi bile možne brez piškotkov. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, tako se prihrani čas, brskanje po spletnih straneh pa je tako bolj učinkovito in prijetno.

Piškotke uporablja večina spletnih strani, so priročno sredstvo za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami posameznega spletnega uporabnika. Razlogov za uporabo piškotkov je tako več – kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju raznih spletnih storitev (prijava na dogodke), pri zbiranju raznih statistik o navadah spletnega uporabnika – saj se le z njimi lahko spremlja pogostost obiskovanja določene spletne strani. Podjetja lahko s pomočjo piškotkov ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani ter ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

KAKO UPORABLJAMO PIŠKOTKE?

Na tej spletni strani uporabljamo piškotke za prepoznavanje vaše naprave (računalnik, mobilna naprava) in prilagajanje prikazane vsebine, za spremljanje obiska, kar nam omogoča preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin, stalno izboljševanje spletnih strani in razumevanje vaših potreb, ter za namene zagotavljanja ustreznega delovanja spletne strani.

KATERE VRSTE PIŠKOTKOV LOČIMO?

Nujni piškotki

Nujni piškotki so nujni za delovanje spletne strani, saj brez njih stran ne bi delovala. Nastavijo se, ko s spletno stranjo opravite kakršnokoli interakcijo, uporaba teh piškotkov je samodejna in jih ne morate ponastavljati.

Analitični piškotki

Analitični piškotki se uporabljajo jih za zbiranje statističnih podatkov o uporabi naše spletne strani. Ti piškotki izboljšajo uporabniško izkušnjo in pomagajo uporabnikom hitreje priti do želenih informacij. Analitične piškotke uporabljamo skupaj z orodjem Google Analytics, s katerim zagotavljamo anonimizacijo osebnih podatkov. Anonimizacija podatkov z rešitvijo Google Analytics ni reverzibilna, kar pomeni, da na podlagi anonimnih podatkov ni mogoče v obratni smeri povezati ali kakorkoli identificirati posameznega uporabnika. Kot rezultat postopka tako prejmemo popolna statistična poročila o obiskanosti in aktivnostih na naših spletnih straneh, podatkov o uporabniku pa ne moremo uporabiti v druge namene, saj je uporabnik s to rešitvijo popolnoma anonimen. Google Analytics nam v skladu z zakonskimi zahtevami omogoča sodelovanje z zunanjimi ponudniki spletne analitike brez kritičnih vplivov na relevantnost pridobljenih metrik. Uporabljamo lastne spletne piškotke (“1st party cookies”), kar pomeni, da jih lahko servira in bere samo naše spletno mesto, ne pa tudi tretje osebe (npr. Google). Kljub temu, da so prejeti podatki anonimizirani in da jih ni mogoče povezati z določenim ali določljivim uporabnikom, vam nudimo možnost, da prepoveste uporabo piškotkov te skupine.

Ciljni piškotki in oglaševalski piškotki tretjih oseb

Ciljni piškotki in oglaševalski piškotki tretjih oseb beležijo vaše obiske naše spletne strani, podstrani, ki jih obiščete, članke, ki si jih ogledate, in povezave, na katere kliknete. Ti piškotki pomagajo objavljati vsebine na spletni strani, ki ustrezajo vašim interesom in ki smo jih prepoznali na podlagi podstrani/povezav, ki ste jih obiskali, in člankov, ki ste jih prebrali.

SEZNAM PIŠKOTKOV 

Analitični piškotki

Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletne strani za izboljšanje njene privlačnosti, vsebine in zmogljivosti. Uporaba poteka samo z vašim soglasjem in le pod pogojem, da teh piškotkov niste onemogočili.

Ime piškotka Namen uporabe Trajanje Izvor
_ga Statistika ogledov spletne strani 2 leti Google Analytics
_gid Statistika ogledov spletne strani 1 dan Google Analytics
_gat Statistika ogledov spletne strani 1 minuta Google Analytics

Piškotki za pravilno delovanje spletne strani

Ti piškotki se uporabljajo za pravilen prikaz spletne strani.

Ime piškotka Namen uporabe Trajanje Izvor
pll_language Za nastavitev jezika spletne strani 1 leto Lastni

UPRAVLJANJE PIŠKOTKOV

Razen nujnih lahko za ostale piškotke sami določite, ali jih želite shranjevati na vaši napravi. Nastavitve piškotkov lahko določate in nadzirate v brskalniku, ki vam omogoča tudi izbris piškotkov z vaše naprave: